Wednesday, September 22, 2010

12th Syawal: Baju raya still xsiap2



Dan itu adalah perkara utama yang merosakkan mood beraya  for this year. I waited till 2am kot malam raya tu konon2 tailor nak call la kata baju raya siap. Hampeh!

Padahal before ni xdela kesah sangat pun kalau xde baju raya baru tapi sebab this time dah tempah before start puasa lagi kot. So aku sangat mengharap dapat raya ngan baju raya baru tahun ni. Sangat kot! Lain la kalu aku anta tempah seminggu before raya memang kalu xsiap pun xkesah sangat sebab dah memang salah sendiri tapi ni salah tailor bongok tuh.

Memang akal aku pun xleh terima perkara ni. Memang macam budak2 pun nk baju raya baru. Memang aku nak raye ngan baju baru tahun ni. Memang bedebah la kau !

Ok chill.

Dengan hati yang kecil  terpaksa la pakai je baju yang mane ade. My 1st syawal begini. Baju raye taun bile tah jugak ni yang taun patut pakai die pun tak siap jugak sebab anta lambat so pakai pada hari xraye.


Ok maintain cool di hari raya. Ummi baru lepas bising sebab anak2 gadis bersiap 4jam nak pergi beraya. Kalah artis kau. Sebab aku je yang dah siap dulu, so orang lain xde gambar. Gambar family pon xsempat ambik sebab dah kelam kabut nak tengahari haha.

Pergi beraya pun xhebat sangat tahun ni sebab 1st day pegi 5 rumah jek. Duit raye pun cukup2 buat beli converse sepasang je(?).

2nd day plak kawan aku dari kecik sampai besar bertunang dengan jejaka pilihan setelah kedua2 bersetuju untuk mengikat tali pertunangan. Seharian dirumah beliau memang xdapek den kutip duit rayo la aritu ekau tau. Kalu ade orang tunang leh dapat duit gtau aku. Aku nk pegi.








bagai pinang dibelah dua kan kan kan

congrats cik Zeti ! Next Feb bakal bergelar Puan. InsyaAllah ;) Ha rase nak tunang r tu kan tengok orang tunang. Kan kan kan ?

Rasanya tu jela aktiviti raya aku . Tak produktif sangat kan? MEmang pon ! 3rd n 4th day dok umah ternak lemak depan tv ngan cousins. Bukan selalu leh buat ni. Sekali setahun je. Okla tu kan? Ha lepas tu haruslah pegi    bakar lemak kt kbmall plak. Energy Mass Energy balance orang kate.

terjumpa monyet ni time jalan2 kt kbmall



Tapi memang best la rase bile orang datang rumah kita pastu makan juadah yang kita masak pastu habis pastu cakap sedapnye suka la datang rumah ni leh makan biskut sedap. Motip biskut kitorang sume beli je kot hahahha! 



makan makan tambah lagi jgn malu2


Kalu tak tau ni name die kuih cara berlauk. One of my favourite tp slalu bile beli kt kedai xbrape sedap. Sangat susah nak jumpe yang sedap. Tapi now dah reti buat sendiri kat rumah and sangat sedap! ok prasan tp siyes sedap n senang gile je nak buat. Tapi aku buat versi orang malas sebab xmenarik kelihatan sebab xletak cili n daun bawang daun sup sume tu. Ala tu nak bagi cantik warna warni je. If nak buat jual blehla. 


Ni sume orang pun tau kan makanan ape. Kalu tak tau bleh g bunuh diri. Ni lagi senang nak buat. Beli tepung instant je. Sawan jap makan mnde ni. Ni jela yang aku rajin buat. Yang lain2 yang aku rajin makan tu xyah la tunjuk. Kire sume juadah raya tu aku rajin la makan. Tolak kayu and batu je k.


Muka bulat dah macam bola bowling xde beza kan. Ada tips untuk kuruskan pipi? Sila share ngan aku plis.

Oh dan sebelum terlupa ingin memohon ampun maaf zahir batin di hari raya yang mulia ini jika ada terbersalah. Ambo manusio biaso ngaruk sokmo. Open house jemput aku kalu dekat aku pegi kalu jauh aku kirim salam cinta je lah. Petani cam aku ni mane leh tinggal kebun lame2 mati anggur2 aku. Harap maklum. 

Kalu nak hulur duit raye jangan malu2. Kecik tapak tangan, handbag aku tadahkan~ ;DD





7 comments:

FaUzaNa MarDhiAh said...

Zeti tu bukn cam pinang dibelah dua,pinang dbelah 8 kowt..sesuaii sgt..hahahahah!

bellabelon said...

nak cara berlauk dgn karamellllllll

Farah Justme said...

nak tunang gak!!!!!!!!! haha tibe2 nek sawan.

nak puding karamel!

humairah said...

sofa baru ke jahh.. hihi~

ezzah k. said...

zana: haiiii! kan seswai sgt kann. xsabar plak aku tgu dorg kawen hehe

belon: hehe nanti i pegi buat kt umh u k..

cik yah: hahah xpe mmg sawan tbe2 bile tgk org tunang or kawen haha.. meh2 dtg umh aku mkn karamel. hehe

omay: haruslah.. duduk tros tido. xcaye tnye ty haha

hamzah ian said...

cantik2...

ezzah k. said...

tenkiu2 hamzah. ktrg sume mmg cantik hahaha. eh ke sape yang cantik ni?? haha